***
הסתכלנו אחד על השניה, הסתכלנו על איתמר ושירה, ואף אחד מאיתנו לא כל כך ידע מה לומר על זה. רק אחרי כמה שניות קצרות שהרגישו ארוכות מאוד, הבנו. אנחנו ארבעה אורחים, עם שתי הבנות הנוספות נהיה שישה, וזה מה שהוא ניסה לומר - and then we'll have six. ככה זה פשוט נשמע במבטא הניו זילנדי.
המבטא הזה די דומה לאוסטרלי (שעליו כתבנו כאן, לקראת הסוף, בסיוע וויל פרל), אבל יש כמה הבדלים קטנים, בעיקר בביטוי התנועות. למשל, הם אומרים go lift כשהם רוצים לכוון אותך שמאלה, הם אוכלים fush and chups והם אומרים sweet as או easy as כשהם רוצים לציין שמשהו הוא מוצלח ומקובל עליהם (מכאן כותרת הפוסט). איתמר כתב על זה ב"דגלונים וינשופים", בלוג המסע שלו ושל שירה, אבל נספר גם כאן: כשאשה מבוגרת אחת באמצע מסלול של ארבעה ימים התפלאה איך הפקח יודע שיש לה אבנים בתיק (סיפור ארוך), התשובה שלו היתה wild geese. איתמר היה בטוח במשך יומיים שזה ביטוי מקומי בסגנון "ציפור קטנה לחשה לי" - "אווזי בר סיפרו לי". האמת היא שפשוט ככה זה נשמע כשהם אומרים "wild guess".
***
הגענו! |
הדבר השני ששמים לב אליו הוא נוכחותם של המאורים, התושבים הילידים של ניו זילנד. הדייל שלנו היה מאורי, ובעצם זה לא היה חריג כל כך. זה רק נראה לנו חריג בגלל הניגוד המוחלט ביחס לילידים של אוסטרליה, האבוריג'ינים. המאורים נוכחים בכל היבטי החיים בניו זילנד - הם ממלצרים, משחקים ראגבי, מנהלים סניפי בנק, מכהנים בפרלמנט, מסתובבים עם הלבנים ומתחתנים איתם, ויש אפילו זקנים לבנים שמרנים במיוחד שמרגישים שהם "משתלטים" על התרבות הניו-זילנדית הבריטית שהם כל כך אוהבים.
האבוריג'ינים, לעומת זאת, הם שקופים לחלוטין. לא תפגוש אותם בבית קפה, בחוף הים או בסופרמרקט, ולמעשה יהיה לך קשה לשוחח עם אחד מהם גם אם תבלה חודשים באוסטרליה. מצבם החברתי כל כך שונה מזה של האוסטרלים האירופאים (והמהגרים מרחבי העולם), שאפילו לא ברור מאיפה מתחילים לגשר על הפער. הם ספגו מאז המאה התשע-עשרה פרעות, רציחות המוניות, הדבקה במחלות מדבקות בזדון, פרוייקט ממשלתי רחב היקף של הפרדת ילדים מהוריהם(!) וגידולם בבתי יתומים ממשלתיים(!!)**, ומה לא. אחוזי הפשיעה, תמותת התינוקות, התלות בסיוע וכל מדד חברתי שלילי אחר שאפשר לחשוב עליו הם בסדרי גודל גרועים יותר מאצל הלבנים, ואם זה לא מספיק, קשה להם הרבה יותר לעבד אלכוהול והם מתמכרים אליו הרבה יותר בקלות. תוסיפו לזה את העובדה שרבים מהם עדיין גרים בקהילות של פחות או יותר ציידים-לקטים, ואפשר להבין כמה הם מנותקים מהחיים הנוחים ומלאי השגשוג והבטחון העצמי של אוסטרליה הלבנה.
דוגמה קטנה? בשנות השמונים הממשלה ניסתה לבנות לחלקם בתים, כדי שיפסיקו לגור בשטח כמו נוודים. הם השתמשו בבתים האלה בשמחה - כחומרי בעירה. לא כי הם לא היו אסירי תודה לממשלה, ולא כדי להכעיס או ליצור פרובוקציה. פשוט כי הם לא כל כך הבינו בשביל מה הם צריכים קופסה גדולה לשבת בתוכה. בטח כשיש כל כך הרבה אדמה לשבת עליה. מה שאנחנו מנסים לומר הוא שהם חיים בעולם אחר לחלוטין. האם הוא יותר או פחות טוב משלנו זה דיון להזדמנות אחרת.
איך הגענו לזה? אה, נכון, המאורים. אז הסיפור שלהם אחר לגמרי. קודם כל, הם ילידים "חדשים" יחסית - הם הגיעו לניו זילנד מפולינזיה רק באמצע המאה ה-13, בעשרה קנואים גדולים. ההיסטוריה שלהם שמורה כל כך טוב בעל פה שעד היום כל מאורי יכול לספר לך על איזו אחת מעשר הסירות הללו הגיעו אבותיו. הם היו לוחמים מיומנים, ולא עשו לבריטים חיים קלים. הם אמנם ויתרו על עצמאותם כשהבינו שהם לא יוכלו אחרת, אבל שמרו על לכידות חברתית לאורך כל תקופת האימפריה והובילו מאבק זכויות מרשים לאורך המאה העשרים. היום ההוויה שלהם היא חלק בלתי נפרד מהתרבות הניו זילנדית. זה ממש לא נדיר לראות חבר'ה צעירים שנראים כאילו יצאו מצפון אנגליה מסתובבים עם קעקועים שבטיים ענקיים, ואפילו אפשר לפגוש נשים לבנות מבוגרות שלומדות מאורית בשעות הפנאי.
חלק מרכזי נוסף בתרבות הניו זילנדית הוא הבריטיוּת שלהם. גם הם, כמו האוסטרלים, גרסה משופרת של האנגלים - מה שהם היו יכולים להיות אם היתה להם קצת יותר שמש. הם מחבבים את המלכה (טוב, היא בחורה נחמדה למדי), הם מתים על תה (אפשר להבין את זה) והם מתים על קריקט (אי אפשר יהיה להבין את זה לעולם, אל תנסו אפילו). הם אמנם לא חמים וחברותיים כמו האוסטרלים, אבל הם עדיין יותר חביבים מרוב העמים האחרים. יש להם גם הומור יבש ונהדר והם לא לוקחים את עצמם יותר מדי ברצינות. פיספסנו ביום את ההזדמנות להינות מחוש ההומור הזה בפסטיבל הקומדיה השנתי הענק באוקלנד, אבל אנחנו יכולים לכל הפחות להמליץ לכם על Flight of the Conchords:
הרכיב השלישי שלדעתנו משפיע מאוד על אופיים של הקיווים הוא האופי הכפרי והחקלאי של המדינה היפהפיה שהם מתגוררים בה. מעטים האנשים שפגשנו, אפילו באוקלנד, שלא מגדלים ירקות ופירות בחצר***. מעטים האנשים שלא גדלו בחווה, ואם תמצאו כאלה, אתם יכולים להיות בטוחים שהוריהם גדלו בחווה. העורק הראשי של המדינה כולה, שמחבר את העיר הגדולה אוקלנד עם עיר הבירה וולינגטון, הוא כביש צר של נתיב אחד לכל כיוון. הוא מתפתל לאיטו בין גבעות מוריקות וכבשים אדישות מתחת לשמיים כחולים רחבים. הוא מרגיש כמו כביש כפרי נידח, מה שלא מפריע למקומיים שגרים לידו להתלונן על הרעש. בכלל, המדינה אמנם מערבית, מסודרת ועשירה, אבל לא נראה שהיא ממהרת לשום מקום, בטח לא להיות מפותחת יתר על המידה. לא תמצאו פה גורדי שחקים (כמעט), רחובות סואנים או מרכזי בילוי רועשים ופרועים. הכל מרווח, שקט, מוקף בירוק. הכל נסגר מוקדם. אם היינו צריכים לגור פה יכול להיות שזה היה קצת משעמם, אבל בשביל לבקר זה נהדר.
האם אני מעדיפה להפוך לסטייק או להמבורגר? |
או אולי נקניק? |
"לא יודע. יש לו"ז על הלוח."
"...אוקיי. אנחנו רואים שהאוטובוס הבא עוד עשר דקות. זה קו 1 או קו 2?"
הוא נתן בנו מבט מותש. "יהיה כתוב על האוטובוס."
"תודה. ואתה יודע איזה מהקווים עוצר בבריקסטון?"
"אין לי מושג. הנהג יידע, תשאלו אותו."
"בסדר גמור. אפשר לקנות כרטיס?"
"אני לא מוכר כרטיסים, קונים את הכרטיס על האוטובוס, פשוט תחכו שהוא יגיע."
רצינו לשאול אותו בשביל מה בעצם הוא יושב פה, בתוך דלפק של חברת האוטובוסים, אבל החלטנו שאנחנו לא רוצים להרוס לו את היום עוד יותר ממה שכבר הרסנו. לנהג, בתורו, לא היה כמובן מושג איפה זה בריקסטון, ועד עכשיו לא ברור לנו איך בעצם הצלחנו להגיע ליעדנו. מזל שזה היה על הכביש הראשי מהשדה לעיר.
וזו היתה רק ההתחלה. בתי קפה, למשל, לרוב נסגרים בחמש. לעצם הנוהל המוזר הזה התרגלנו כבר באוסטרליה, ולמדנו להעריך את בעלי העסקים שמעדיפים לבלות עוד קצת זמן עם המשפחה, או סתם לנהל חיים רגועים, מאשר לנסות להרוויח עוד כמה דולרים. אבל מה שהפתיע אותנו הוא שאם שעת הסגירה היא בחמש, בלא מעט מקומות יסתכלו עליך קצת מוזר אם אתה מנסה להתיישב בארבע. אולי שניים או שלושה כסאות כבר יהיו מורמים, אולי אחת העובדות כבר תתחיל לעבור במקום עם מטאטא, ואולי המקום כבר בכלל יהיה סגור כי היה יום חלש אז הם החליטו לסגור מוקדם. ככה זה. את הדוגמה השניה לקצב החיים האיטי בניו זילנד שמענו ממקומיים כמה ימים לפני שעזבנו. הם גרים פה כבר כמה שנים (הם מהולנד במקור), ויש להם כמה חברים שעובדים בתור נותני שירות באיזור - שרברבים, גננים, חשמלאים וכו'. הם מספרים שהחבר'ה האלה עובדים חרוצים ומסורים, אלא אם במקרה יש גלים טובים בסביבה, או תנאים טובים לדיג. בימים שזה קורה, אין טעם לנסות להשיג אותם.
ומי יכול להאשים אותם? עם כזו מדינה יפה, מי רוצה לעבוד כשאפשר לדוג?
זה מביא אותנו לגולת הכותרת של ניו זילנד - הטבע. לא מעט אנשים סיפרו לנו לפני שבאנו שלדעתם ניו זילנד היא המקום הכי יפה בעולם, וקשה להתווכח איתם. ליופי בטרקים ציפינו - מטפסים על פסגת הר, הולכים יומיים בין אגמים, דברים כאלה - אבל הדבר המדהים בניו זילנד הוא שהיופי הטבעי הפראי שלה נמצא בכל מקום. גם כשסתם נוסעים מנקודה א' לנקודה ב', מרגישים שחייבים לעצור כל כמה דקות ולהתמוגג מהנוף המרהיב. זה לא בהכרח קורה בבת אחת. לפעמים נוסעים, השמים מעוננים ודי יפה מסביב. ואז פתאום השמש יוצאת ואי אפשר להפסיק להסתכל לצדדים. והטבע הזה לא רק מאוד יפה, אלא גם מאוד מגוון ומאוד נגיש. לרשות שמורות הטבע/החברה להגנת הטבע שלהם (DOC - Department of Conservation) יש משרדים נהדרים בפינות הכי יפות של המדינה, עם עושר של מידע, מפות וציוד. רכסי ההרים והעמקים מלאים בבקתות נוחות שאיכשהו אף פעם לא מפריעות לנוף. אפילו באיזורים אלפיניים נידחים ופראיים אפשר למצוא שבילים רחבים ומתוחזקים. יחידת החילוץ שלהם היא הכי טובה בעולם. יש מים צלולים מעולים לשתיה בכל נחל, מפל ואגם, ויש המון כאלה. אין שום חרק, נחש או חיה שיכולים להרוג אותך. למרות מזג האוויר ההפכפך (יש איזורים עם מטרים של גשם בשנה, בכל עונה), זה גן עדן לחובבי טבע.
הסורים הגיעו מכאן, ולצה"ל היה רק את גדוד 77... |
בתמונה: טבע! |
והנה עוד אחד! |
פה יש גם, אבל הוא מתחבא מאחורי ההר. זה Mount Doom משר הטבעות, אגב |
***
אבל לפני שהגענו לכל הטבע הנהדר הזה, היינו צריכים לטפל בכמה עניינים לוגיסטיים קטנים, ובראשם רכישת רכב. את הימים הראשונים בילינו בבית חב״ד באוקלנד. בניגוד לזה במלבורן, שהרגיש לנו מקום מדכא שמטיילים נתקעים בו כשאין להם חשק לעשות שום דבר, הבית באוקלנד היה נעים, חם ומלא במטיילים נמרצים עם המון סיפורים והמלצות. למזלנו, הוא גם היה מלא באנשים שניסו לקנות ולמכור רכבים. איתמר ושירה הגיעו יום לפנינו, וכבר הספיקו לראות את "מייק", הוואן של שלוש בנות בטיול אחרי צבא שרצו למכור אותו לפני הטיסה למזרח****. הוא היה נראה קצת ישן (והיו עליו כמעט 350,000 קילומטר), אבל הוא היה מרווח ונוח, וחשבנו שהוא מתאים לנו בול. לקחנו אותו למוסך לבדיקה והמוסכניק הבהיר לנו שכדי להביא אותו למצב תקין לחלוטין (לטסט הבא, שאמור היה להיערך כמה חודשים אחר כך) צריך להשקיע בו בערך 2,000 דולר. אז הורדנו את המחיר ב-1,500 דולר, לא תיקנו שום דבר, ונסענו לדרכנו, מודעים לסיכון שהוא יתקלקל לחלוטין תוך יומיים. למרבה הפלא, בחודשיים וחצי שלאחר מכן היינו צריכים רק להחליף צמיגים, וחוץ מזה מייק נסע פיקס. אה, וגם לפעמים הוא לא היה מניע, והיה צריך לנענע אותו*****. ומתישהו היינו צריכים להדק ברגים סביב המנוע. וגם להחזיר את תיבת ההילוכים למקום, אחרי שהיא נתקעה על אוטומט וכמעט נשרפו לנו הבלמים בירידה. אבל את זה עשו לנו בחינם, אז לא נורא. רק שבוע לפני הטיסה הלך למייק ראש המנוע (לצד דברים נוספים) והוא שבק חיים סופית. מכרנו אותו עבור חלקי חילוף וזה הספיק כדי לכסות רכב שכור לשאר הדרך. בסיכומו של עניין המחיר המשוקלל עדיין יצא טוב, הרבה יותר זול משכירות. החזרנו את לוחיות הרישוי שלו למשרד התחבורה והצהרנו שהוא ירד מהכביש, וזה צבט קצת בלב. כפרה עליו.
מייק ומשפחתו, בהרכב מלא |
הבלינג של מייק |
מייק מבפנים, עם באזיל, השותף השקט והטעים שלנו לדרך |
ספוילר: הוא מת בסוף |
***
אולי זה הזמן לספר שבמשך רוב השהות שלנו בניו זילנד טיילנו עם איתמר ושירה, וזה היה אחד הדברים הכי כייפיים בטיול. הדינמיקה של לטייל בארבעה היא שונה מטיול בשניים - למרות שהיא דורשת יותר תיאום, לוגיסטיקה ופשרות מכל הכיוונים, היא גם הרבה יותר מגוונת, נוחה, והאמת, גם זולה. היתה לנו איתם כימיה מצוינת בארבעה, וזה היה פשוט תענוג. אחרי שבנפאל נפגשנו לארוחה ערב ובאוסטרליה נפגשנו לכוס קפה, לטייל ביחד חודשיים היה פינוק אמיתי. כבר בשבוע הראשון הספקנו להשתכר ביחד בטיול אופניים בין הכרמים באיזור מרלבורו, לשחות ביחד עם דולפינים בקייקורה, ולראות יחד לא מעט שקיעות באתרי קמפינג יפהפיים.
אגב מרלבורו - זה איזור שידוע ביינות הלבנים המעולים שלו, אבל עובדה חשובה לא פחות לגביו היא שבהרבה יקבים אפשר לקבל טעימות חינם! שרדנו רק ארבעה יקבים ומבשלת בירה ונשפכנו. זה היה יום מופלא.
האם מותר לצלם סלפי תוך כדי נהיגה? |
השחיה עם דולפינים, לעומת זאת, היתה אחד הדברים הכי יקרים שעשינו בניו זילנד, בהמלצתם החמה והמוצדקת של נטע ואיתי, חברים של נריה. אם "לשחות עם דולפינים" נשמע כמו משהו שעושים בבריכה רדודה, עם שני דולפינים וחצי, זה היה ההיפך המוחלט. קודם כל, זה היה באוקייאנוס הפתוח והמים היו קפואים, גם עם שתי שכבות של חליפות צלילה. דבר שני, היו קצת יותר משני דולפינים - בערך מאתיים או שלוש מאות בכל להקה. ודבר שלישי, הם חלפו בהמוניהם כל כך קרוב אלינו שהיה אפשר לגעת בהם, והיו סקרניים וחברותיים. זה הצליח לנו כמו שצריך רק פעם אחת, אבל אם יוצרים איתם קשר עין ומתחילים להסתובב, הם מסתובבים סביבך ומשחקים איתך. יש שמועות שגוגל עובדים בסתר על פרויקט לתקשורת עם דולפינים, ואם הם יצליחו איפה שהרבה אוניברסיטאות ומוסדות מחקר נכשלו עד כה, יש לנו תחושה שיהיו להם דברים מעניינים מאוד לספר לנו.
***
כבר בטרק הראשון שעשינו באי הדרומי של ניו זילנד, טיול יום במפרץ יפה בשם Queen Charlotte Sound, הבנו שהאנשים פה משוגעים על ציפורים. עובדת ה-DOC במרכז המידע הפצירה בנו לצאת שעה מוקדם יותר ולטפס על גבעה קטנה על אי נפרד לפני שמתחילים את המסלול עצמו, כי יש הם המון Native Birds. הדפוס הזה חזר על עצמו בכל מקום שהלכנו אליו. האם שווה ללכת למפלים האלה? בטח, יש שם נייטיב בירדס! מתי להתחיל את המסלול מחר? תתחילו מוקדם, אם תגיעו ליער לפני הצהריים תראו נייטיב בירדס! הלכנו דרך עמק מרהיב מוקף בצוקים אדירים עם עשרות מפלים, וכל מה שאנחנו דיברו עליו בסוף היום היה מי ראה ברווזים כחולים. רק אחרי זמן מה הבנו שהם לא סתם משוגעים על ציפורים - זה בעצם כל מה שיש להם. בניגוד לאוסטרליה, חלקת אדמה שוממת ברובה אבל שורצת מגוון בלתי נתפס של יצורים משונים מכל הסוגים, בניו זילנד יש מלבד החרקים, מעט הזוחלים והחיות הימיות רק שני מינים של עטלף והמון ציפורים. כלומר, זה מה שהיה להם לפני שהגיעו בני האדם, ואיתו, למרבה הצער, היונקים היבשתיים הראשונים שהארץ הזו אי פעם פגשה.
מפרץ המלכה שרלוט |
נייטיב בירד!!!1 |
נייטיב נון-בירד |
סיפורם של המינים הפולשים בניו זילנד הוא סיפור עצוב של בורות וטמטום אנושיים בקנה מידה טרגי, וכמעט כל המינים הייחודיים של הציפורים בניו זילנד מצויים במידה כזו או אחרת של סכנה. חלקן הגדול, כולל הקיווי המפורסם, לא יודעות לעוף וחסרות כל יכולת להגן על עצמן מפני יונקים קטנים. המאורים הביאו איתם כלבים כדי לצוד; קפטן קוק וחבריו הביאו איתם עכברושים על הספינות, שנפוצו לכל עבר; אחר כך הבאנו פוסומים (שזה כמו אופוסומים, אבל בלי ה״או״) בשביל לצוד עבור הפרווה שלהם, ולא תיארנו לעצמו שהם יסתדרו די טוב ביערות בר שיש בהם המון אוכל ואין בהם טורפים; הבאנו שפנים כדי לצוד בשביל הספורט, ולא חשבנו שהם יתרבו כמו שפנים; אחר כך הבאנו stoats (לפי מורפיקס, "מין טורף של סמור") כדי להיפטר מהשפנים, והם הפכו למטרד הגדול מכולם. עכשיו הם כולם ביחד אוכלים את כל הציפורים, ואין מי שיאכל אותם. אנחנו הצענו להביא חתולים ולשחרר אותם ביערות כדי לפתור את הבעיה אחת ולתמיד, אבל המקומיים לא אהבו את הרעיון משום מה.
בתקופה הויקטוריאנית הבריטים הביאו גם צבאים, בשביל הספורט. כשאנחנו אומרים "בשביל הספורט", אנחנו מתכוונים בשביל לשחרר אותם ואז לצוד אותם. למה לא? מסתבר שהם כל כך מזיקים לצמחיה ולמערכת האקולוגית המקומית שגם היום מותר, ואף כדאי, לצוד אותם. בפעם הראשונה שנתקלנו בציידי צבאים, בלבוש צבאי מלא (חה!) ורובים על כתפיהם, קצת הזדעזענו - איך נותנים להם לצוד חופשי, ועוד באמצע שמורת טבע? רק מאוחר יותר גילינו שהממשלה מעודדת את זה, ואפילו שולחת לפעמים צלפים על מסוקים(!) כדי לדלל את האוכלוסיה.
אם כל הנזק הזה לא מספיק, אז לפני שבני האדם הגיעו 83% משטח ניו זילנד היה מיוער. היום? 23%. ואיכשהו אפילו המעט הזה כל כך עשיר ופראי שיש מקומות רבים בעומק השמורות שכף רגלו של אף אחד לא דרכה בהם מעולם, וכנראה שכך זה יישאר.
***
התחנה הבאה שלנו היתה כרייסטצ׳רץ׳, עיר שחלקים גדולים ממרכזה הוחרבו בסדרה של רעידות אדמה אכזריות ב-2010 ו-2011, ועד היום מרגישה כמו עיר רפאים. האווירה ההזויה והמדכאת ששוררת שם, על אף מאמצי השיקום, עומדת בניגוד גמור למה שמתרחש 40 דקות מזרחה ממנה, בחצי האי בנקס. מדובר במעין עיגול בקוטר 30 קילומטר, שמרכזו הוא הרים בגובה 900 מטר שמוקפים בעשרות לשונות ים ומפרצים יפהפהיים. זה איזור קסום, שלובש אופי שונה בכל שעה ביום ובכל עונה בשנה. חלפנו שם בעיקר כי שמענו שיש שם חגיגות של "יום וייטאנגי" (יום חתימת ההסכם בין המאורים לבריטניה), ולא ציפינו למשהו מיוחד. אבל אחר כך הסכמנו פה אחד שזה אחד המקומות הכי יפים שהיינו בהם בניו זילנד, ובכלל. והמדינה הזו מפוצצת באיזורים כאלה.
בכרייסטצ'רץ' בנו קניון שלם ממכולות אחרי רעידות האדמה, כי זה מהיר, זול וחזק |
מהחלק של הקתדרלה שלא קרס |
יש מלא אמנות רחוב יפהפיה בעיר |
אבל הרבה יותר מראות כאלה :( |
![]() |
ככה חצי האי באנקס נראה מהאוויר |
וככה יותר מקרוב |
וככה עוד יותר מקרוב |
***
להרבה איזורי טבע בניו זילנד יש כותרת משלהם ("ארץ המפלים", "ארץ הפיורדים", "ארץ הקרחונים" וכו') וגם להרבה עיירות יש גימיק, ספק עבור התיירים וספק כמקור גאווה למקומיים. Akaroa, למשל, היא "העיירה הצרפתית היחידה בניו זילנד", שזה קצת כמו להיות הסביח היחיד בקיסריה. Oamaru היא העיירה הכי ויקטוריאנית בניו זילנד. Invercagrill היא עיירה סקוטית. וכולי וכולי. עברנו בכל המקומות האלה ונהננו, אבל כבר לא יכולנו לחכות לדבר שלשמו באנו - הטרקים.
Oamaru |
תראו מה מצאנו מחוץ לפאב! |
הרחוב הכי תלול בעולם, בעיר דנידין |
הפינגווין הכי נדיר בעולם. סוג הפינגווין הכי נדיר, לא הבחור הזה ספציפית. אם כי אולי גם זה נכון. אין אפשר לדעת? |
הטרק הראשון שעשינו היה מלווה בהרבה עננים ומעט גשם, אבל גם בנופים מהיפים ביותר שראינו בחיים. מסלול ה-Kepler הוא אחד מתשעה מסלולים בניו זילנד שהוכרזו כ-Great Walks, ולכן הם מתוחזקים יותר, מפורסמים יותר ויקרים יותר מאחרים. כבר לא היה מקום בבקתות אז נאלצנו לישון בקמפינג, מה שהיה די כיף בפני עצמו אבל אילץ אותנו ללכת שעה אחת ביום הראשון ויותר מעשר שעות ביום השני, מקביל ליום וחצי עבור אלו שהולכים מבקתה לבקתה. הירידה בסוף היתה מתישה במיוחד, שביל מפותל בלתי נגמר שיורד יותר מ-1,000 מטר עד לאתר הקמפינג השני. אבל הרכס שעליו הלכנו בשעות שקודם לירידה היה שווה את הכל. סכין הררית מחודדת ובאמצעה שביל צר, מצידה האחד רכס נישא ומרשים ומצידה השני אגם הרים כחול, עמק רחב ולאחריו עוד רכס מרהיב. בניגוד למסלולים רבים, שבהם עולים לתצפית או להליכה קצרה בגובה ואז יורדים חזרה, בקפלר הולכים כמעט יותר שלם על קו הרכס, עולים לפסגות, יורדים לאוכפים, וחוזר חלילה. היה קריר, קצת רטוב ודי מתיש, אבל לפחות לא נתקענו לילה שלם במחסה חירום במהלך סופת שלגים כמו הישראלים שהיו שם שבועיים אחרינו. בכל מקרה, הרגשנו שאנחנו הולכים בתוך פלא טבעי.
קיאה, או תוכי הרים - התוכי הכי חכם בעולם |
סוף המסלול |
הגענו לאיזור פיורדלנד, היהלום שבכתר, ולא יכולנו לחכות להסתובב בו עוד. מנוחה קצרה, ואחריה מחכים לנו עוד טרקים. רק תנו לעשות קצת מתיחות קודם.
---------------
* תגובתו של בחור לבבי במיוחד במלבורן כשסיפרנו לו שהתחנה הבאה שלנו היא ניו זילנד - "Why would you want to go there? It's full of Kiwis!"
** זה נקרא "הדור הגנוב", אם מעניין אתכם לקרוא על זה.
*** לא פעם אכלנו ארוחות ערב על טהרת ירקות שנשלפו הישר מהגינה. היו כמה ימים רצופים שבהם התאמצנו לחסל את מלאי הזוקיני העצום שהצטבר אצלנו באדיבותם של מארחים שונים, וגם בזכות מסעדה אחת שהונח בכניסה אליה ארגז עם זוקינים ענקיים בתוספת השלט "קחו אחד הביתה!". יש גם המון דגים פירות ים טריים בכל מקום. אבל אין דג מלוח! ביזיון!
**** למרות ש"המזרח" נמצא בעצם הרבה מערבה מניו זילנד. וגם צפונה! זה כל הזמן הציק לנו (טוב, לפחות לאלי). כנראה שהבעיה היא אצלנו.
***** עד שגילינו שזה הפתרון לבעיות ההנעה, היינו עושים זאת כך: אלי היה מנסה להניע, ולא מצליח. מנסה שוב, לא מצליח. איתמר מציע לנסות בעצמו. אלי אומר "רגע, עוד פעם אחת", ולא מצליח. איתמר מתיישב במקומו, והופ, מייק מניע כמו חדש! גם אחרי שסיפרו לנו שהנענוע הוא שעוזר, העדפנו לחשוב שלאיתמר פשוט יש את הטאץ'.