היושים! בואו ננסה משהו חדש: נשים את הסרטון פה בהתחלה.
דרווין היא מקום מיוחד, שצריך לנסוע כמעט שבוע כדי להגיע אליו לא משנה מאיפה יוצאים. למעשה, היא יותר קרובה לבאלי שבאינדונזיה מאשר לכל עיר באוסטרליה. יש בה אנשים מ-50 מוצאים שונים (אפילו אם לא סופרים את עשרות שבטי האבוריג'ינים מהאיזור), היא מוקפת בטבע פראי ויפהפה ויש בה אווירה רגועה ונהדרת שהמארחים האדירים שלנו גולדן וכריס עזרו לנו להיכנס אליה. הדבר המדהים הוא שתושבי העיר הזו כל כך נהנים ממנה על אף התחושה שהיא כל הזמן מנסה לגרש אותם, להתיש אותם או להרוג אותם.
![]() |
הנקודה האדומה ליד סקוטלנד. |
סתם לדוגמה: אי אפשר לגדל רוזמרין בחצר כי הטרמיטים אוכלים אותו; אי אפשר לשחות בים רוב השנה כי יש שם מדוזות שיכולות לגרום להתקף לב תוך 3 שניות; אי אפשר לשחות בנהרות כי יש תנינים אוכלי אדם (אחד על כל 100 מטר של נהרות, או אחד על כל שני תושבים בטריטוריה הצפונית*); יש בכל מקום חרקים טרופיים ענקיים ונדמה שאם כל בני האדם ייעלמו לשבועיים, הג'ונגל ישתלט על הכל בחזרה; ואם כל זה לא מספיק, אז מזג האוויר חם ולח ומתיש עד כדי כך שבריכה היא לא סמל סטטוס, אלא פריט חובה בכניסה לכל בית - משהו שחייבים לקפוץ לתוכו כשחוזרים מהעבודה, עוד לפני המקלחת הקרה.
- "היי, יש פה מלא תנינים פראיים בנהר ליד העיר. מה כדאי שנעשה?" - "אווו, אני יודע! בוא ניקח תיירים בסירות קטנות לראות אותם, ננדנד מולם חתיכות בשר ונלמד אותם לקשר בני אדם עם אוכל! |
אם כבר דיברנו על זה, אז מזג האוויר הוא ישות עוצמתית מאוד בצפון הטרופי של אוסטרליה. אין פה עונות כמו שאנחנו מכירים אותן, ובמקומן השנה מתחלקת לשתי תקופות - ״היבשה״ ו״הרטובה״. בעונה היבשה, מזג האוויר נפלא, נעים ומרענן, יש הרבה פסטיבלים וכולם שמחים. בעונה הרטובה חם מאוד, לח, גשמי מונסון מציפים את האיזור כל כמה ימים, ומגיעים פה ושם גם ציקלונים. המילה ״ציקלון״ נשמעת פחות מאיימת מ"טייפון" או "הוריקן", אבל למעשה זה שם אחר לאותה תופעה - סופה טרופיות שמביאה איתה המון גשם ורוחות של עד 300 קמ״ש. העיר דרווין הושמדה לחלוטין על ידי הציקלון "טרייסי" בערב חג המולד 1974 (71 הרוגים, 80% מהבתים בעיר נהרסו לחלוטין), והאירוע חקוק בזכרון הקולקטיבי כאן בערך כמו שום כיפור אצלנו. כל מקומי הוא מומחה לאקלים, יודע להסביר את ההבדל בין רוח מערבית למזרחית, מה קורה כשחזית קרה פוגשת אוויר חם, מה קורה ב-jetstream בזמן שיש לחץ אטמוספרי נמוך על הקרקע. עבור כולם האתר של השירות המטאורולוגי (המעולה, עם שידורים חיים של רדאר גשם בכל שעות היממה) הוא אחד האתרים הכי נצפים בכל זמן נתון. כשהעונה הרטובה מתחילה, אנשים משווים מקלטים ומפטפטים על עובי חלונות בערך כמו שאצלנו בוחרים את מיקום החדר האטום כשיש מתיחות מול סוריה. לנו, למשל, יצא להתעורר לילה אחד מברק כל כך חזק שהוא סנוור אותנו דרך וילונות (שחורים!) עבים מוגפים בעודנו ישנים. אבל הדבר הנורא באמת הוא הבילדאפ - התקופה לפני שהגשמים מתחילים, כשהחום והלחות מגיעים לרמות בלתי נסבלות, האוויר עומד במשך שבועות ואין אף טיפת גשם כדי להקל על העומס. זו התקופה שבה יש הכי הרבה פשעים אלימים, והיא ידועה כ״שגעון המנגו״ בגלל שהיא גם התקופה בה מבשילים המון עצי המנגו שיש באיזור. בילדאפ קשה במיוחד יכול לשבור אנשים ולגרום להם לרוץ בחזרה לחוף המזרחי, ואומרים שאם עברת אחד כזה ואתה עדיין אומר שאתה אוהב את דרווין, אתה יכול לקרוא לעצמך מקומי.
"למה הבאתם אותי לפה?!" |
בקיצור, מי שבוחר לגור בדרווין הוא כנראה אדם חיובי וחסר דאגות אפילו ביחס לאוסטרלי הממוצע. העיר רגועה, נקיה ומודרנית, האוכל טעים, הבירה קרה, תעשיות הכריה והגז מספקות המון תעסוקה, שוק הנדל"ן פורח ומסורות הדיג, השיט והראגבי נשמרות בקנאות. אגב, מה הסיפור עם דיג? זה דבר מוזר. אף פעם לא ניסינו לדוג עד שהגענו לפה, ולא כל כך הבנו מה הקטע. ובכן, בזכות החברים שלנו מדרווין התנסינו בזה (ללא הצלחה), ואנחנו חייבים לומר - לדוג זה בעצם כמו לא לעשות שום דבר. עומדים או יושבים, מחזיקים חכה, ומחכים שהזמן יעבור. אולי שותים איזו בירה, או מפטפטים עם החברים שלידך. בקיצור, פעילות נהדרת. אה, ולפעמים מקבלים דגים בסוף.
דיג, או בשמו האחר - עמידה במקום. |
***
כדי להגיע מדרווין לחוף המזרחי ולחוות סוף סוף ים שאפשר לא רק להתמוגג ממנו אלא אשכרה לשחות בו**, צריך לנסוע שוב ארבעה-חמישה ימים דרך האאוטבק. עוברים בדרך בדיינרים נטושים, במכרות ענק, בעיירה שידועה כמרכז דינוזאורים, ובעוד כל מיני נקודות ציוריות. בלילה האחרון עצרנו בחניון בצד הדרך, 350 קילומטרים מעיירה אחת ו-550 קילומטרים מהעיירה הבאה. הכנו ארוחת ערב טעימה, נהנינו מהשקיעה, ולאחריה התמוגגנו משמיים זרועי כוכבים כמעט כמו בנפאל. היה כל כך חשוך ושומם שהיה אפשר לראות אלומת פנסים של רכב שמגיע ממרחק כמה קילומטרים. כמובן שזה בדיוק הרגע שבו הגיח משום מקום כלב ענק והתחיל לשעוט לכיווננו. כבר היינו בטוחים שנצטרך להילחם בו עד המוות, אבל מסתבר שהכלבים באוסטרליה נחמדים כמו האנשים. הוא קפץ עלינו, ליקק אותנו ושיחק איתנו.
***
למחרת הגענו לעיירה Cairns, שידועה בעיקר כבירת הצלילות של אוסטרליה בשל קרבתה ל-Great Barrier Reef, שונית אלמוגים באורך 2,300 קילומטר שמהווה את האובייקט הגדול ביותר בעולם שנבנה על ידי יצורים חיים. מדובר במקום שקט וחביב, אבל אחרי שהתרגלנו לעיירות של פאב אחד ולרחובות שוממים, הרגשנו קצת המומים להיות במקום תיירותי. "תראה כמה אנשים יש ברחוב!"; "וואו, יש פה שלוש מסעדות שונות אחת ליד השניה!"; "אני לא מאמין, כבר שבע בערב באמצע השבוע והכל עדיין פתוח!".
בכל מקרה, התחנה הבאה שלנו היתה ספארי צלילות בשונית המדוברת, יומיים של קורס על היבשה עבור נריה ושלושה ימים על ספינה לשנינו. למי שלא צלל מעולם, מדובר בחוויה מיוחדת. השונית יפהפיה וצבעונית, יש בכל מקום דגים משונים, כרישים, צבים, דיונונים, חתולי ים (נו, אתם יודעים, אלא שנראים כמו מטוס חמקן, manta rays) ועוד, ויורדים לבקר אותם שלוש או ארבע פעמים ביום, עם ארוחות ובילויים כיפיים על הספינה בין לבין. אבל המהות של הצלילה היא לא לאן הולכים או מה רואים, אלא איך חווים את זה. כשמתרגלים למים, לחליפה ולציוד, לומדים לנוע באמצעות הרגליים בלבד ולעלות ולרדת באמצעות שליטה בנשימה, אפשר לשכוח לכמה דקות שאתה נמצא מתחת למים. הזמן עוצר, העולם שבחוץ נעלם, ואתה פשוט עף. מרחף. דואה ללא מאמץ וללא מחשבה דרך עולם קסום של תאורה כחלחלה, קרני שמש מתנועעות על הקרקעית, יצורים מוזרים ופעימות לב איטיות.
מסתבר שקוראים לזה מורנה. תודה, קראל! |
זו החוויה של אלי, לפחות. עבור נריה היה מדובר יותר במחלת ים, בחוסר נוחות מהמחשבה שאם משהו משתבש, צריך לעלות לאט לאט וברוגע (?!), ובאופן כללי בתהיה למה לעזאזל צריך את כל הבלאגן בשביל להגיע לעומק שבו גם ככה רואים הרבה פחות מאשר על פני הים. היא החליטה לעשות הסבה לשנורקלינג וראתה הרבה יותר דברים הרבה יותר בקלות. כל אחד והסגנון שלו.
בכל מקרה, שנינו נהנינו באותה מידה מתחושת הבית והאחווה שנוצרה על הספינה לאחר שלושה ימים, כמו גם ממשחקי הג'ונגל ספיד הליליים ומסולו הסקסופון על הסיפון (ר' סרטון).
עוגת יומולדת! |
***
אחרי הצלילה חווינו לשבועיים את אוסטרליה של החוף המזרחי. יש בה את כל מה שהייתם מדמיינים לגבי אוסטרליה, כולל מפלים, דיונות ופירות טרופיים, בתוספת העובדה שכל החיות, גם הרגילות כביכול, הן לא סטנדרטיות. התוכים צבעוניים במיוחד, הלטאות ענקיות, ואפילו היונים מסתובבות עם כרבולת מגוחכת. בכל מקרה, עבור מרבית המטיילים באוסטרליה,זוהי החוויה שמרכיבה את רוב הטיול, והם רגילים לחשוב על המדינה הזו כאוסף בלתי נגמר של עיירות נופש, מסיבות, חופים, גולשים חטובים, עצי דקל וקואלות. אנחנו, מצד שני, הרגשנו כמו זקנים נרגנים. מה זה המקום הזה?! זו לא אוסטרליה האמיתית! איפה דרכי העפר ותחנות הדלק הנטושות?! ובכלל, איך אפשר לנסוע פה על הכביש - יש פה מלא מכוניות, ושני נתיבים לכל כיוון! זה טירוף!
היוש, חוף מזרחי! |
היוש, דולפין! |
היוש, תוכים! |
אגב גולשים, רוצים דוגמה לכמה שהאוסטרלים משוגעים על גלישה? הלכנו לישון לילה אחד בעיירה קטנה על החוף, ביום שבת בערב, בחניון נטוש לחלוטין. שמענו שהוא חינמי וחוקי, אבל לא היו שלטים במקום ולא היינו בטוחים לגמרי. בחמש בבוקר התחלנו לשמוע קולות, פקחנו חצי עין וחיכינו שכל רגע ינקש לנו על דלת האוהל שוטר או פקח, ישאל מה אנחנו עושים כאן וייתן לנו דו"ח. בסופו של דבר יצאנו מהאוהל ולא האמנו למה שאנחנו רואים. שש בבוקר, יום ראשון. החניון מ-פ-ו-צ-ץ מכוניות, ועשרות אנשים הולכים לעבר החוף עם גלשנים מתחת לשחי, זקנים, נשים וטף. כי מי יכול להמשיך לישון ביום החופש כשיש גלים טובים?
***
אחד המקומות הכי מגניבים שיצא לנו לבקר בהם בחוף המזרחי הוא Fraser Island. זה אי גדול שעשוי כולו מחול (למעשה, אי החול הגדול בעולם), היחיד מסוגו שגדל בו יער גשם טרופי. הוא נגיש רק לג'יפים, יש בו "כבישים מהירים" על חוף הים, עצים מגניבים ואגמי מים מתוקים מדהימים. אבל הדבר שהכי הפתיע אותנו היה התחושה של להצטרף פתאום לקבוצה. היינו חלק מטיול חצי-מאורגן של שלושה ג'יפים שנוסעים ביחד ממקום למקום וחוזרים כל ערב לקאמפינג, וזה היה קצת כמו טיול שנתי או מחנה קיץ קטן, רק שהצטרפנו אליו כזוג. עוברים בטיול כזה מסלול מזורז של היכרות-בילוי-פרידה עם קבוצה קטנה של אנשים מגניבים, וזה גרם לנו להתגעגע לחברים בארץ. וגם להבין עד כמה אנחנו מצויים במצב חברתי מוזר במהלך הטיול, כשפוגשים רוב הזמן אדם או שניים לכמה שעות ולא רואים אותו יותר, ולעומת זאת נמצאים 24 שעות אחד עם השניה. אנחנו לא מתלוננים - העובדה שאנחנו מטיילים יחד היא הדבר הכי מהנה בכל החוויה הזו - אבל יש מצב שחצי שנה של טיול יחד הם כמו שלוש-ארבע שנים של נישואים "רגילים".
טרמינל, בלה מיה. |
כביש מהיר. |
אוכל גורמה. |
אגם! הדיונה זזה קצת כל שנה, אם תחזרו עוד כמה מאות שנים האגם כבר לא יהיה פה. |
***
בילינו כמה ימים בסוף דצמבר בעיירת הגולשים הנהדרת ביירון ביי, כשאנחנו מוקפים ב, ובכן, גולשים. כמו כן, מנגלים. ואירופאים שמתלוננים שכל השמש, הים והאנשים השזופים בבגדי ים הורסים להם את אווירת הכריסמס. מהרגע שיצאנו ממלבורן חודש וחצי קודם לכן, היינו במירוץ להספיק לגמוע אלפי קילומטרים ולהגיע ממקום למקום בלו"ז קבוע מראש. להספיק לדרווין, להספיק לצלילות, להספיק לסידני לפגוש את ההורים של אלי (פרטים בפוסט הבא). ראינו המון דברים, פגשנו המון אנשים, צברנו זכרונות, חווינו חוויות, אבל כל יום ידענו מה אנחנו עושים למחרת. ביום השני בביירון, אחרי שיעור הגלישה, חזרנו ברגל לקרוואן-פארק שבו ישנו. קלטנו פתאום שאין לנו תכניות למחר, וגם לא למחרתיים. פשוט אין לנו שום מושג מה נעשה. עד כה בהחלט היינו בטיול - טיול מדהים. אבל פתאום חשנו תחושה חדשה, שלא הרגשנו כבר הרבה זמן. תחושה שלוקח לה זמן לחלחל, אבל אי אפשר להתכחש לה. תחושה יחידה במינה.
חופש.
----------------------------------
* משהו מעניין על תנינים: לאנשים לבנים אסור לצוד ולהרוג אותם, רק לאבוריג'ינים (אם זה נראה לכם לא הוגן, תקראו קצת על מה האדם הלבן עשה לאבוריג'ינים רק בדורות האחרונים). מה שכן, מותר לתפוס אותם ולשים אותם בחוות אם הם מהווים סכנה. אבל הדרך הפופולרית יותר למלא את החוות הללו, שמשמשות לגידול ארנקים ומגפיים, היא להביא ביצי תנינים מהטבע בצורה חוקית לחלוטין. רוצים לעבוד באוסטרליה כמה חודשים וקטן עליכם לעמוד בקבלה בהוסטל או לקטוף מנגו? אתם יכולים להיות מובלים במסוק ליער או ביצה באמצע שום מקום ולנסות להתגנב לקני תנינים ולגנוב להם את הביצים, בזמן ששני חבר'ה עם רובים שומרים עליכם. אתם יודעים, כי אין דבר הגיוני יותר מלהגיע מיוזמתך למקום שבו גרים טורפים כל כך מוצלחים שהם לא היו צריכים להתפתח מאז תקופת הדינוזאורים, ולנסות לקחת מהם את הדבר היחיד שהם מעוניינים לשמור עליו בכל מחיר.
** כך לפחות חשבנו. מסתבר שגם שם יש מדוזות קטלניות.