אז סיפרנו כבר שהתחנה הראשונה שלנו (אחרי לילה בלונדון) הייתה סינגפור.
לא לגמרי הצלחנו להבין מה הקטע של העיר-מדינה הזו. מצד אחד קדמה מטורפת, רכבות היי-טקיות בתוך העיר ובניינים שנראים כאילו הם נלקחו מתוך כרזות לסרטי מדע בדיוני ישנים ומצד שני אוכל רחוב אסייתי וזול וחום ולחות טרופיים בלתי נסבלים (בדיעבד התברר לנו שהעיר נמצאת רק 137 קילומטר מקו המשווה, ושהטמפרטורה הכי נמוכה שנמדדה בה אי פעם היא 19 מעלות. ג'יזס).
ג'ונגל באמצע העיר |
באמת ג'ונגל, עם קופים והכל |
האימפריה מכה שנית |
חוץ מזה, יש תחושה כללית שיש משהו לא לגמרי תמים שמסתתר מאחורי החזות הנוצצת והמתוקתקת. המארחת שלנו בקאוצ'סרפינג (שהייתה נהדרת, דרך אגב) סיפרה שמעבר לעניין הקנסות המפורסם (כן, 500 דולר על אכילה ברכבת) יש נטיה כללית להתערבות ממשלתית בכל תחומי החיים, גיוס חובה למרות שלא ברור מהם האיומים הצבאיים על המדינה, ותשדירים מלחיצים שקוראים לתושבים לדווח על כל חפץ או אדם חשודים, למרות שלפי מה שהצלחנו להבין, מעולם לא היה שם פיגוע או אירוע בטחוני כלשהו.
Singapore is a FINE country! |
כבר הזכרנו שמאז הבחירות הראשונות ב-1959, אותה מפלגה זכתה בכל מערכות הבחירות? זו המדינה עם התמ"ג לנפש השלישי בעולם שמדורגת באופן קבוע כבעלת אחת מרמות השחיתות הכי נמוכות שיש, אבל מוגדרת לא כדמוקרטיה אלא כ"משטר מעורב" (שילוב בין דמוקרטיה ומשטר לא-דמוקרטי) על ידי האקונומיסט. אה, וכל התאספות של חמישה אנשים ומעלה דורשת אישור של המשטרה, יש עונש מוות חובה על רצח, ואמנסטי טוענים שכנראה שיש שם את שיעור ההוצאות להורג לנפש הכי גבוה בעולם. מלחיץ משהו.
"הסימן המוסכם בסינגפור ל"אנא אל תיכנס, אדוני |
בלי שום קשר, קונספט מגניב אחד שכדאי לנו לאמץ משם הוא מתחמי האוכל שלהם. פוד-קורט בסינגפור (בין אם בקניון או ברחוב) מורכב מאוסף של שולחנות שסביבם המון דוכנים - כל אחד לוקח מה שבא לו, וכולם יושבים ביחד בערבוביה. נוח וכיף, וכל מנה עולה רק 4-5 דולר.
הדבר השני המגניב הוא הגישה היצירתית שלהם לאטרקציות. היא ניכרת במיוחד באתר חדש שנפתח בעיר - ה-Gardens by the bay. ישבו אנשים וחשבו - יש פה איזור שלם ליד הים, צמוד למתחם של מלונות מפוארים. אין שם שום דבר מעניין. זה לא מוקד של תרבות עתיקה, זו לא פיסה יפה של טבע, אין שם כלום. מה נעשה? נמציא משהו. נבנה מגה-עצים ממתכת, נלפף סביבם צמחים מטפסים טרופיים, ונקרא להם ״עצי על״. נשמע מגניב, לא? תוסיפו לזה גן בוטני עצום, שתי כיפות זכוכית ענקיות עם ביוספירות טרופיות שלמות בפנים, וקיבלתם אטרקציה מלאכותית לחלוטין אבל איכשהו מאוד מקומית.
!ככה הם נראים מקרוב |
?!כמו כן - מה לעזאזל |
אגב, תיאוריית קונספירציה אחת גורסת שהרעיון לגנים נולד כשהתברר שממלון ה-Marina Bay Sands (זה שתוכנן על ידי משה ספדיה, הגג שלו נראה כמו סירה ענקית וכולל בתוכו, מסתבר, את הקזינו הסגור הכי גדול בעולם) יש נוף מרהיב על כל העיר מכיוון אחד, אבל בצד השני לא היה שום דבר מעניין - ולכן החליטו לבנות שם את הפארק.
נ.ב. למי שראה את הגמר של העונה השנייה של המירוץ למיליון, שם בדיוק הייתה נקודת הסיום האחרונה של המירוץ.
המלון המדובר |
(הנוף מהגג שלו (מהצד שלא צופה לגנים |
***
במעבר חד, טסנו מסינגפור ונחתנו ישר בקטמנדו, בירת נפאל. כל מי שיצא אי פעם משדה תעופה במזרח מכיר את ההתנפלות של נהגי המוניות ביציאה, ובהקשר הזה קטמנדו לא שונה. הזמנו את ההוסטל שלנו מראש, והוא היה משמעותית יקר יותר מהמקובל (20 דולר שלמים לשנינו ליום, כולל ארוחת בוקר). מצד שני, לא היינו צריכים לחפש מקום בגשם ברגל וגם היו שם חבר׳ה ממש מעניינים ולא הקהל הרגיל של ישראלים אחרי צבא (בלי להעליב) ובריטים שיכורים. פגשנו שם אמריקאית בת 31 שעזבה הכל ונסעה לטיול של שנה שבמהלכו היא מתכוונת לבקר בכל שבעת פלאי עולם הטבע ומתכוונת לכתוב על זה ספר (הנה לינק לבלוג שלה); פגשנו בחור בן 65 שהיה בכל שבע היבשות (כן, כולל אנטרקטיקה), מתכנן טיול של חודש לאפריקה לשנה הבאה, והמליץ לנו על ״טיסת הרים״, במהלכה לוקחים נוסעים אל מעל לעננים לתצפית על רכס ההימלאיה ומגיעים פחות מ-10 קילומטר מפסגת האברסט; פגשנו זוג שנראו כאילו הם יצאו מ״into the wild״; פגשנו צעירה מסינגפור שהיתה תקועה שלושה ימים בסופת שלגים בתוך אוהל באברסט בייס קמפ עצמו, בלי תקשורת, וסיפרה לנו על מישהי שהתחילה להשתגע שם וניסתה להתפשט ולצאת החוצה בטענה שחם לה; ופגשנו שתי נשים ישראליות בנות חמישים פלוס בדרכן להודו.
כשהגענו להוסטל, התחלנו לשמוע כל מיני חדשות מדאיגות לגבי מזג האוויר (ירד גשם ללא הפסקה במשך כמה ימים): אחת הסופות הכי גדולות מזה שנים פגעה בהודו וההשפעות ניכרו בנפאל; יורד מלא שלג בהרים והרבה ממסלולי הטיול סגורים; כל הטיסות בתוך המדינה (הדרך היחידה להגיע לתחילת המסלול של האברסט בייס קמפ אם לא רוצים ללכת שבוע ברגל) מבוטלות כבר כמה ימים; ואף אחד לא יודע כמה זמן זה יימשך. שמענו מכל אחד שפגשנו תחזית אחרת, החל מ״מחר יתבהר״ ועד ל״זה יהיה ככה לפחות שבועיים, תיסעו להודו במקום״.
מזג האוויר התבהר די מהר, וכבר למחרת הפסיק הגשם וזכינו לראות את טאמל, השוק/רובע תיירים של קטמנדו, במלוא הרעש והבוץ שהוא מסוגל לו. היה כיף לאכול ארוחות ב-12 שקלים ולקנות ציוד טיולים בעשירית מחיר, אבל רצינו להגיע להרים. הזמנו טיסה כמה ימים קדימה בתקווה שיתבהר עד אז ונסענו ליישוב קטן במרחק שעתיים משם, לטיול קצר באיזור כפרי יותר.
למרות האמירה הידועה ״דברים כיפיים הם כיפיים״ (ש. כהן), הסתבר שההמלצה הנפוצה על תצפית לשקיעה ולזריחה על פסגת ההר המקומי היתה מיותרת. יום הטיול למחרת, לעומת זאת, היה קשה אבל מהנה, מלא בנופים מרהיבים וכפרים זערוריים. וטרסות. טרסות בכל מקום. לא הצלחנו להבין אם הילדים המקומיים שאנחנו פוגשים הם סתם חברותיים או שהם מנסים לקבץ נדבות. לצערנו, קרה כמה פעמים שחשדנו בהם אבל הם סתם רצו להגיד לנו שלום ולתת לנו פרחים. אבל אז פגשנו שניים שאחרי כמה דקות של הליכה משותפת, התחילו לדרוש שנביא להם דברים, החל מכסף, דרך בקבוקי מים ועד לבובת הכלב שהיתה איתנו ("!water give!", "money give!", "dog give!") וחשפו בפנינו את הישבן כשסירבנו בנימוס.
טרסות |
טרסות, טרסות |
נריה מקבלת תשר על זה שהיא חמודה |
זה אני |
בסוף טיול היום שלנו ראינו שקיעה הרבה יותר יפה מזו שבשבילה נסענו יום קודם, וגם חווינו את החוויה המפוקפקת של להיות אורחים יחידים במלון. המלון התנהל במיטב המסורת של לכלוך, בלגאן ושכונה מוחלטת, עם מעטה של אלגנטיות בדמות צוות מעונב שפה אלינו כל הזמן ב-sir ו-ma'am. דוגמה בולטת: ביקשנו בארוחת הבוקר מים מינרליים. לא היינו בטוחים שהמלצר הבין אותנו, אז אמרנו לו bottled water, bottle of water. הוא עשה פרצוף מבין, חזר כעבור כמה דקות, והגיש לנו עם קידה בקבוק מים מינרליים.
ריק.
בדרך חזרה לעיר הגדולה, עצרנו להסתכל על הפסל השני בגובהו בעולם של שיווה, אחד האלים המרכזיים בהינדואיזם. תשמעו, הוא די גבוה. מה הסיפור מאחוריו, אתם שואלים? האם נזירים מקומיים בנו אותו במשך עשרות שנים, או שהוא שריד מכפר עתיק שסגד לו לפני ארבע מאות שנה? כמעט. הוא נבנה על ידי טייקון דודי שמש מקומי, כדי להראות את דבקותו הדתית. בפועל, מסביב לפסל קיים מתחם עם מסעדה, מלון וספא, לא סגורים מה קדם למה. הספא מציע שלל טיפולים, ממסאג׳ שמנים ארומטיים ועד לחוקן מפנק. חזרנו לקטמנדו מאוכזבים מחוסר האותנטיות של האטרקציה המקומית.
פסל די גבוה |
אנשים די גבוהים |
קצת לפני סיום, טיפ של אלופים: אם מישהו אומר לכם יותר מדי פעמים ״don't worry״, זה הזמן להתחיל לדאוג. לא משהו רציני, אבל לא טעינו לגמרי כשחשבנו שאין סיכוי שכביסה תתייבש "בשמש" תוך שלוש שעות ביום מעונן.
ולסיום, סרטון קצר נוסף. מחר נוסעים לאברסט!
נ.ב.
שכחנו לכתוב בפוסט הקודם – למי שתהה מאיפה הגיע הלוגו של הבלוג - זה בזכותם של לב ואנה המוכשרים, מתוך הברכה המקסימה שהם כתבו לנו לחתונה.